Knedlíky po mexicku

Czyli przepis łączący dwie z naszych ulubionych kuchni: meksykańską i czeską. Chili con carne podane z czeskimi knedlikami. Knedliki tradycyjnie podaje się z gulaszem a chili to nic innego jak gulasz w wydaniu kuchni Tex-Mex.

IMG_1592

Chili con carne:

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe)

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

papryczki chili (pełna dowolność, my preferujemy jalapeno lub habanero)

1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej

2 świeże pomidory

1 kartonik passaty (ew. słoik koncentratu)

ok łyżki ziaren kolendry

ok łyżeczki kminu

1 kieliszek tequili lub mescalu

1 łyżka sosu sojowego

pół łyżeczki marmiteu lub szklanka bulionu

ok 2 łyżeczek soli

ok łyżeczki cukru

ok pół łyżeczki pieprzu

ok pół łyżeczki chili w proszku np. wędzone chippotle

po 1 łyżeczce oregano, bazylii, majeranku

kilka kropel soku z limonki/cytryny

2 liście kafiru

3 łyżki oliwy

ok 2 cm kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

Zmielone mięso mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem, solą, cukrem, oliwą oraz startym imbirem. Odstawiamy do lodówki na ok godzinę. Zamarynowane mięso wrzucamy do nagrzanego gara. Dusimy, aż się zetnie. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać więcej bulionu lub wody. Tak przygotowane Chili dusimy na małym ogniu ok dwóch godzin, aby smaki się przegryzły. Zioła i tequile dodajemy na sam koniec aby aromat nie uciekł.Najlepiej smakuje następnego dnia.

Knedliki:

Składniki:

1 kilogram mąki krupczatki

2 szklanki mleka

2 jaja w temperaturze pokojowej

40 g drożdży

3 zeschnięte kajzerki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy  na ok pół godziny. W dużej misce mieszamy mąkę z pokrojoną w kostkę bułką oraz solą. Wlewamy do niej mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z których następnie formujemy owalnego knedlika. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, ok 5 minut z każdej strony. Po ugotowaniu kroimy na grube plastry i polewamy Chili.

IMG_1586

W ramach pasującego piwa proponujemy czeskie lub meksykańskie lagery i niezbyt goryczkowe ale. Nie polecamy piw w stylu IPA ponieważ z niezrozumiałych dla nas względów kapsaicyna obniża percepcję goryczki i podbija odbiór słodkości w napojach, dla tego piwa te wydają się słodko-karmelowe.

OMnOMnOMnOMnOM!!!!!

Jedna uwaga do wpisu “Knedlíky po mexicku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s