Nowa jakość WKPD

W ostatnią niedzielę zakończyła się tegoroczna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych której wyniki poznamy na gali w najbliższą sobotę. Jak przy każdej edycji od czasu kiedy zostałem sędzia PSPD uczestniczyłem w niej jako sędzia. W tym roku konkurs organizował Mateusz Puślecki i trzeba przyznać że udało mu się przenieść konkurs na zupełnie nowy poziom. Pierwszą kwestią był marketing imprezy oraz komunikacja z uczestnikami. Było to coś zupełnie niespotykanego wśród konkursów piwowarskich do tej pory. #WKPD2017 nie znikał z piwowarskiej części facebooka przez ponad miesiąc. Wszystkie informacje były dostępne dla piwowarów na czas – od opisów kategorii, przez aktualny stan zgłoszeń na wynikach eliminacji i metryczkach eliminacyjnych kończąc. Nie widziałem by działało to tak sprawnie na jakimkolwiek innym konkursie.

hasztag

Konkurs odbył się również w końcu w adekwatnym do tego celu miejscu. Do tej pory była to jedna z większych bolączek WKPD. Konkurs z edycji na edycję wędrował między kolejnymi pubami z wyborem których zawsze był problem (a to zapachy orientalnych przypraw, a to problemy z lodówkami, a to widmo rychłego zamknięcia lokalu). Teraz konkurs wreszcie doczekał się godnego lokum jakim jest nowa siedziba PSPD – wyposażona w własne lodówki i pozbawiona nieprzyjemnych zapachów z kuchni (która jednak istnieje i można w niej zrobić sobie kawę lub herbatę 😛 ). Jedyne czego można by chcieć więcej to przestrzeni dla komisji, ale i nad tym Mateusz zapanował dzieląc konkurs na odpowiednią liczbę tur.

Najważniejszą z punktu widzenia oceny piw zmianą było rozszerzenie formatu kalibracji sędziów oraz wprowadzanie nowych metryczek eliminacyjnych (na razie testowych ale jeśli się sprawdzą to pewnie zagoszczą na wszystkich konkursach PSDP). W ramach kalibracji najpierw odbył się wykład o prawidłowym wypełnianiu metryczek który wygłosił Janek Gadmoski. Janek jako doświadczony piwowar domowy wniósł do środowiska sędziów spojrzenie na metryczki okiem drugiej strony „barykady” – stąd także pomysł na nowe metryczki które są również jego dziełem. Po tym wstępie nastąpiła właściwa kalibracja czyli ocena kilku stylowych i mniej piw, zarówno na nowych metryczkach eliminacyjnych jak i finałowych. Wszystko to pod okiem kapitanów stolika którzy najpierw przedstawili reszcie sędziów istotne elementy stylów zgodnie z ich konkursowymi opisami.

Jeśli chodzi o nowe metryczki eliminacyjne to zmiany polegają na dodaniu pięciopunktowych skalach na których sędziowie zaznaczają natężenia wyznaczników stylu (dla każdego stylu innych). Dzięki temu piwowar którego piwo odpadło ze względu na wady dowiaduje się jak blisko stylu znajdowało się mimo ich obecności, a piwowar którego piwo odpadło ze względu na rozbieżność ze stylem może dowiedzieć się w których miejscach coś było nie tak. Oprócz skali z aromatami, smakami, goryczką i odczuciami w ustach metryczka posiada również nie podzielone już na punkty (ale z zaznaczonym zakresem stylu) skale do zaznaczenia poziomu klarowności, koloru i balansu piwa. Jako sędzia muszę przyznać że wspólne wypełnianie metryczki mocno przeciągnęło się w czasie przez wprowadzone zmiany co budziło spore kontrowersje. Jednak jako piwowar jestem zachwycony. Ponieważ dzięki nowym metryczkom bardzo szybko mogłem stwierdzić że gdyby nie rozlew na ostatnią chwilę który zaowocował niepożądanymi aromatami z przerwanej refermentacji, to piwa najpewniej zwojowały by dużo w finałach – cóż nauczka na przyszłość i potwierdzenie skuteczności nowych metryczek.

Także jeszcze raz Mateuszu, Janku – dobra robota. A was proszę o podzielenie się opiniami o nowych metryczkach tu, pod postem na facebooku lub bezpośrednio na profilu konkursu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s